Jogi tanácsadás

Egy ügyvédi tanácsadás magában foglalja bármely, jogi vonatkozású kérdéssel összefüggésben - az eset összes ismert körülményét figyelembe véve - a kialakult helyzetről az ügyfél számára a korrekt jogi tájékoztatás megadását. A tanácsadás magában foglalja az ügyhöz tartozó jogszabályok és a bírósági gyakorlat részletes ismertetését.

A jogi konzultáció során az ügyfél által ismertetett tényállás vonatkozásában kérdések adódhatnak, majd az esetleges okiratok áttanulmányozása, és az ügyfél által elmondottak alapján a tényállást meg kell állaptani, a körülményeket értékelni kell és azt követően az ide vonatkozó jogszabályok és a bírói gyakorlat ismeretén alapuló jogi vélemény, és cselekvési terv adására kerül sor.

Már az ügy kezdeti stádiumában érdemes igénybe venni a jogi tanácsadást. Amint egy jogi kérdés, vagy jogi probléma felmerül, a lehető legrövidebb időn belül az adott kérdésben jártas jogi szakemberhez szükséges fordulni jogi szaktanácsadás érdekében. Meglehetősen sok ügyfél csak az utolsó pillanatban, vagy már azt követően fordul ügyvédhez. Ezekben az esetekben vagy már egyáltalán nincs, vagy csak nagyon kevés esély van arra, hogy egy adott ügy az ügyfél számára a lehető legkedvezőbb módon oldódjon meg.

Érdemes egy okirat aláírását megelőzően másik ügyvédnek a szerződést, okiratot megmutatni és a véleményét kikérni, amennyiben valamilyen bizonytalanságot érez, vagy nem teljesen egyértelműen értelmezhető a szerződés, okirat szövege, mert annak aláírását követően csak szűk jogi lehetőség adódik a szerződés megtámadására.

Minden ügyben a jogi szakember akkor tud igazán segíteni, ha a jogi probléma keletkezésekor haladéktalanul ügyvédhez fordul.